5 najpopularnijih iPhone modela tijekom godina

Prošlo je skoro 16 godina otkada je prvi iPhone iz temelja promijenio industriju mobilnih telefona i načina na koji komuniciramo. 

Od tada do najnovije linije iPhone 14 linije uređaja Apple je predstavio skoro 40 različitih modela iPhone pametnih telefona. Mi vam danas donosimo pregled najpopularnijih i njihovih najzanimljivijih značajki.

1. iPhone 6 i iPhone 6 Plus

Iako je originalni iPhone inovativnim dizajnom i značajkama iz temelja promijenio industriju mobilnih uređaja, konkurencija nije dugo zaostajala. Do 2014. godine Samsung, Sony i drugi popularni proizvođači osmislili su pametne telefone većeg zaslona te izuzetno naprednih značajki.

Appleov odgovor je došao u rujnu 2014. godine u obliku modela iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Korisnici koji su u to vrijeme odlučivali koji mobitel kupiti nisu im mogli odoljeti pa tako iPhone 6 i iPhone 6 Plus do danas drže titulu najprodavanijih pametnih telefona svih vremena.

 

Za početak, iPhone 6 imao je potpuno novi dizajn u odnosu na prethodne modele. Veliki 4.7-inčni ekran, tanak okvir i zakrivljeni rubovi privukli su milijune Appleovih korisnika u potrazi za pametnim telefonom modernog izgleda, dok je kamera s optičkom stabilizacijom slike bila savršena za stvaranje kvalitetnih foto i video sadržaja za društvene mreže.

 

iPhone 6 također je bio prvi iPhone sa 128 GB unutarnje pohrane te sa značajkom NFC koja je omogućila plaćanje korištenjem iPhonea kroz uslugu Apple Pay.

2. iPhone 6S i iPhone 6S Plus

Nasljednici linije mobitela iPhone 6 drže drugo mjesto najpopularnijih Apple pametnih telefona. iPhone 6S i iPhone 6S Plus imali su slične specifikacije kao prethodni modeli, ali s dovoljno bitnim poboljšanjima u hardveru i softveru da su nagovorili na nadogradnju korisnike starih generacija iPhonea.

 

Osim što su se mogli pohvaliti uglađenijim dizajnom i otpornim aluminijskim kućištem, iPhone 6S i iPhone 6S Plus također su prvi imali značajku 3D Touch koja je omogućila pojavljivanje različitih opcija na zaslonu ovisno o tome koliko snažno ste ga pritisnuli.

 

Ujedno su bili prvi Apple pametni telefoni s opcijom snimanja videozapisa u 4K rezoluciji, a unaprijeđena je i tehnologija autofokusa pa su njihove kamere snimale ljepše uratke unatoč istoj rezoluciji kao na prethodnim modelima.

3. iPhone 5S

Treći najpopularniji iPhone svih vremena bio je iPhone 5S iz 2013. godine. Bio je prvi pametni telefon sa 64-bitnim chipsetom kojem duguje izuzetnu snagu za brzo pokretanje i najzahtjevnijih aplikacija.

 

Također je bio prvi iPhone sa senzorom za prepoznavanje otiska prsta upravo zahvaljujući snažnom procesoru koji je značajki omogućio brz i precizan rad.

 

Phone 5S po mnogima je najbolji primjer klasičnog dizajna kojim se iPhone isticao među ostalim pametnim telefonima. Imao je blago zaobljene rubove i okruglu home tipku na prednjoj strani uređaja koju su ubrzo istisnuli modeli sa zaslonima od ruba do ruba uređaja.

4. iPhone 7 i iPhone 7 Plus

Modeli iz iPhone 7 linije bili su prvi uređaji bez 3.5-milimetarskog priključka za slušalice, čime je započeo danas aktualni trend bežičnog audio doživljaja na velikoj većini pametnih telefona. Također se radilo o prvim iPhone uređajima s certifikatom IP67 koji je garantirao njegovu otpornost na prašinu i vodu.

 

Posebno je impresivna bila iPhone 7 Plus baterija. Osim što se radilo o najvećoj bateriji na iPhoneu do tada, imala je veću autonomiju od konkurencije.

 

iPhone 7 Plus ujedno je bio prvi iPhone s dvostrukom stražnjom kamerom. Uređaj je imao širokokutnu i telefoto leću, a to je omogućilo 2x optički zoom te snimanje fotografija s bokeh efektom, tj. sa zamagljenom pozadinom.

 

Postojala je posebna verzija iPhone 7 uređaja u crvenoj boji. Dio prihoda ovog iPhonea bio je namijenjen organizaciji (RED) koja se bori protiv AIDS-a, a uređaj je bio toliko popularan da je rasprodan u prvih sat vremena nakon što je pušten u prodaju.

5. iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

Iako je pušten u prodaju 2019. godine, iPhone 11 je do 2022. ostao najviše korišten pametni telefon na svijetu te je po broju prodanih primjeraka trenutno peti najpopularniji iPhone uređaj ikad.

 

Glavni razlog velike popularnosti ovog iPhonea je taj što su korisnici za nižu cijenu od prethodne linije dobili vidljivo napredniji hardver i softver.

 

iPhone 11 linija uređaja također je bila prva s noćnim modom za snimanje fotografija te je prvi puta je uvedeno audio dijeljenje signala uređaja s drugim korisnicima putem slušalica AirPod i Beats.

Za kraj

Premium kvaliteta, intuitivno sučelje, odlična integracija s drugim uređajima iz Apple ekosustava, učinkovite sigurnosne značajke te zaštita privatnosti korisnika iPhoneu iz godine u godinu osiguravaju top pozicije među najprodavanijim pametnim telefonima. Nike slučajnost zašto su vlasnici iPhonea među najlojalnijim korisnicima određenog brenda pametnih telefona.

 

Snažna konkurencija i manjak inovacija u usporedbi s originalnim iPhoneom za sada nisu bitno načeli popularnost Apple pametnih telefona, no dovoljan je jedan novi uređaj da čitavu industriju telefona okrene naglavce – baš kao što je to učinio Steve Jobs u srpnju 2007. s prvim iPhoneom.

Komentiraj slobodno!

komentar/a