IOS 14: APPLE NAPOKON PONOVNO IMITIRAO ANDROID I DODAO “SLIKA U SLICI” TE WIDGET OPCIJE

Kako nam se približavao Apple WWDC 2020 event, bilo je nekoliko stvari kojima smo se najviše nadali, no moramo se zadovoljiti s nekoliko poprilično neuobičajenih noviteta. Apple još ne namjerava ograničiti iOS na “iPhone OS”, što bi čak moglo upućivati da je neka verzija Apple “DeX-a” u izradi. No vratimo se na iOS 14.
Widgeti
S vremenom će te moći svaku Apple ikonu pretvoriti u “live” widget koji će vam davati osnovne informacije (sportske aktivnosti, reprodukciju trenutne glazbe). Widgetima će te moći mijenjati i veličinu i lokaciju. Dodana opcija je “Smart Widget” kojim ćete moći vremenski određivati što će ikone/widgeti prikazivati, poput vremena u jutarnjim satima, te u predveče predložene Netflix serije.
Mali prozor dolaznih poziva
Napokon će te moći primiti ili odbiti poziv bez napuštanja aplikacija koje trenutno koristite, jer će vam se notifikacija prikazati kao mali prozor s crvenim i zelenim tipkama.
Slika u slici
Od trenutka kada instalirate iOS 14 moći će te reproducirati video u sasvim maloj izvedbi koja lebdi nad “Home screen-om”.
iOS 14 mape
Mape će biti automatski kreirane po kategorijama te će biti vidljive nakon zadnje stranice s aplikacijama. Imat će te na izbor čak i reducirati broj stranica s aplikacijama kako bi imali brži pristup novim iOS mapama.
Siri i Prevoditelj
Od sada Siri više ne iskače u novom prozoru, nego se umjesto toga pojavljuje kao animirani krug na dnu ekrana. Poruke će od sada podržavati grupne razgovore te prevoditelja za tekst te SMS poruke. Podržani jezici su engleski, kineski, španjolski, francuski, talijanski, korejski, japanski, arapski, ruski i portugalski.
Najžalosnije je što je Android sve ove opcije nudio čak i 10 godina ranije. No, bravo Apple. Za trud.

Komentiraj slobodno!

komentar/a