APPLE STAVLJA „LOKOT“ NA IPHONE BATERIJE I TIME OBESHRABRUJE SAMOSTALNE POPRAVKE

Apple je odlučio staviti jedan „sedativ“ u novi software koji bi vam kod kontrole vijeka trajanja vase baterije u postavkama, pod Battery Health, konstantno javljao grešku; da ugrađena nova baterija nije originalna te da bilo kakva interakcija s aplikacijama za kalibraciju baterije nije moguća. Testiranja koja je proveo iFixit su čak pokazala da se čak isti scenarij događa iako umetnete originalnu Apple bateriju iz drugog novog iPhone-a. 

To je mjera opreza koju je Apple ugradio u novi software kako bi se osigurao da zamjenu baterije može obaviti jedino Apple Genius ili Apple ovlašteni servis u Hrvatskoj. Trenutni modeli koji pokazuju “Important Battery Message” su  iPhone XR, XS i XS Max.

Jedino zaobilaženje ove error poruke je da platite skuplji popravak u Apple-u. Zašto ? Zato što oni  trenutno jedini imaju potrebni software koji miče grešku kada se ugradi nova Apple baterija. Apple trenutno odbija proslijediti ovaj software bilo kome drugome osim svojim ovlaštenim servisima.

Do greške dolazi uglavnom zbog mikrokontrolera tvrtke  Texas Instruments kojeg bi se trebalo nalemiti na novu bateriju i što i nije baš toliko lak posao poput jednostavne zamjene baterije. Mikrokontroler daje iPhoneu podatke o kapacitetu baterije, temperaturi te vrijeme koje je potrebno do potpunog ispražnjenja baterije, tj. zamjene. Svaki mikrokontroler je posebno pariran s vlastitom matičnom pločom iPhone-a. Dakle ako nova baterija ne daje identičan identifikacijski ključ iOS-u, dobivate error poruku u postavkama.

Ukoliko ipak zamijenite bateriju, bez zamjene mikrokontrolera, error poruka neće utjecati na performanse vašeg uređaja. 

Apple tvrdi da zamjena dijelova koji nisu original od Apple-a dovodi do nefunkcionalnog rada uređaja, no to je očito laž, jer nakon što je iFixit ugradio original bateriju, problem se također očitovao. Stvar je da Apple želi monopol nad servisom svojih uređaja i nema daljnjeg objašnjenja. F.R.

Komentiraj slobodno!

komentar/a