Screen burn-in

Burn in efekt na iPhone uredaju

Što je screen burn-in (izgaranje ekrana) i kako ga spriječiti?

Što je screen burn-in?

Neki burn-in efekt nazivaju “trajno zadržavanje slike”, “spaljeni zaslon”, eng. ghost image ili ”sagorijevanje”. Ipak bi bio tehnički najprikladniji naziv – gubitak boje. Naziv “izgorjeti” malo je pogrešno, jer ne postoji nikakvo stvarno gorenje niti je toplina posrijedi. Mjesto toga, ovaj se izraz koristi za opisivanje ekrana koji pati od trajnog gubitka boje na bilo kojem dijelu panela. To može biti u obliku obrisa kod teksta ili slika, izbljedjelih boja ili drugih vidljivih zakrpa ili uzoraka na zaslonu. Zaslon i dalje radi normalno, ali postoji zamjetan ghost image ili promjena boje koja se zadržava kada je zaslon uključen.
Pojam zapravo potječe od starih CRT monitora, gdje su spojevi fosfora koji emitiraju svjetlost za stvaranje slika gubili svoju svjetlost s vremenom. LCD paneli mogu pokazivati slične probleme, ali oni su mnogo rjeđi zbog načina na koji su LCD-ovi konstruirani.
Iako ne tako loši ili vidljivi kao stari CRT problemi, današnji zasloni OLED pametnih telefona mogu imati sličan problem. S obzirom na to, prilično je teško i rijetko primijetiti ako ne znate što tražite, a obično je potrebno puno vremena provedenog na ekranu prije nego što se pojave takve pogreške. U pametnim telefonima najčešće se zapisuje uzorak s navigacijskim gumbima i trakom za obavijesti.

Zašto se burn-in pojavljuje?

Za razliku od tradicionalnih LCD ekrana, kod OLED ekrana pikseli se ne osvjetljavaju kroz module pozadinskog osvjetljenja kako bi emitirali svjetlost već svaki piksel sam emitira svjetlo. Kod OLED ekrana početno slovo “O” skraćenice odgovorno je za ovaj problem. Skraćenica je to za “Organic”, a označuje organski materijal od ugljičnih vlakana. Ta vrsta materijala prema svojim svojstvima se razgrađuje pa nakon nekog vremena gubi na kapacitetu. Problem nastaje kada različiti (pod)pikseli emitiraju svjetlo u različito vrijeme ili čak cijelo vrijeme, te time dolazi do njihovog trošenja/ne trošenja.

Može li se burn-in efekt spriječiti softverski?

Djelomično da. Problem se može ublažiti, ali ne u potpunosti spriječiti. Pametna softverska rješenja koja sprječavaju da isti piksel emitira ili ne emitira duže vrijeme svjetlo su dio koda koji proizvođač uređaja implementira u sustav.

Npr., Samsung je za virtualnu “Home” tipku koja je uvijek vidljiva na zaslonu čak i kada je zaslon isključen, implementirao kod koji povremeno pomiče tipku nekoliko piksela dalje. Na isti način pozicije mijenjaju sat i notifikacije. Pomicanje “Home” tipke se odvija samo kada ja zaslon isključen. Ostalo vrijeme tri tipke unutar navigacijske trake su statične.

Na koji način izbjeći ili odgoditi burn-in efekt?

  • Sigurni smo da ste do sada shvatili kako je dugovječnost OLED piksela usko povezana sa svjetlom. Stoga koristite automatsko podešavanje svjetla zaslona i držite nisku razinu osvjetljena kada god je to moguće. Imajte na umu da intenzivnije svjetlo dovodi do bržeg propadanja. Vrlo je često, AMOLED zaslon postavljen na nisko osvjetljenje dovoljno svijetao za gotovo sva unutarnja okruženja;
  • Odaberite tamniju pozadinu i mijenjajte ju češće. Ujedno se pri prikazu tamne slike troši manje energije;
  • Skratite vrijeme za isključivanje zaslona na 30 sekundi što sprječava prikaz statičkih slika (“wallpapers”);
  • Pokušajte ne prikazivati statički sadržaj duže vrijeme. To se posebno odnosi na početne zaslone. Promijenite ili ponovo organizirate svoje ikone i widgete tako da se ništa neprestano ne nalazi na istom mjestu više od nekoliko tjedana;
  • Ako je na vašem uređaju dostupan način rada koji skriva traku za obavijesti (eng. Immersive), svakako ga koristite. Tako se statičke ikone neće stalno prikazivati;
  • Povremeno promijenite način prikazivanja ikona na traci stanja;
  • Mijenjajte dizajn sata što će ujedno pomicati druge ikone koje se neprestano prikazuju na zaslonu;
  • Koristite opciju filtera zaslona za noćni rad. Ako je vaš uređaj nema, na Google Play trgovini postoji niz aplikacija s tom namjenom. To će također biti dobro za vaše oči;
  • Ne izlažite zaslon jakoj sunčevoj svjetlosti. OLED ekrani se brže razgrađuju i degradiraju kada su izloženi ultraljubičastom svjetlu. Na sreću, stakla na pametnom telefonu zaustavljaju većinu UV zraka od izravnog sunčevog svjetla, ali toplina i svjetlost i dalje mogu uzrokovati degradaciju.

Što učiniti ako se burn-in efekt ipak pojavi?

Jednom kada se burn-in pojavi, jedino što vam preostaje je promjena ekrana. Uglavnom svi proizvodači priznaju burn-in efekt pod jamstvom unutar godine dana, dok se Apple ograđuje od tog problema. Nakon isteka godine dana jedino rješenje je zamjena ekrana o svom trošku, no za pojavu burn-ina najčešće je potrebno par godina. Većina korisnika niti ne primjeti taj efekt jer se kod većine uređaja niti ne pojavi za vrijeme korištenja uređaja.

Komentiraj slobodno!

komentar/a