OCA vs LOCA

No LOCA in our serviceDva najčešća ljepila koja se koriste za spajanje LCD-a i stakla pametnih telefona su OCA i LOCA.
OCA (eng. Optical Clear Adhesive) je optički prozirno ljepilo, napravljeno od čiste gume anorganskog podrijetla. OCA poboljšava svjetlinu i kontrast zaslona osjetljivih na dodir, omogućuje jasniji i živopisniji doživljaj korisnika telefona. Štoviše, OCA ima mnoge karakteristike, kao što je visoka viskoznost, više od 99% propusnosti svjetla (transparentnost) i otpornost na UV zračenja itd. Danas proizvođači isključivo koriste OCA ljepilo.
LOCA (eng. Liquid Optical Clear Adhesive) je tekuće ljepilo koje je pogodno za nanošenje na neravnim površinama kao što su zaobljeni ekrani kod kojeg nema potrebe za skupocijenim strojevima kao kod OCA-e. Ali to je stara tehnologija, koju je zamijenila OCA budući da LOCA kod prijenosa svjetlosti nije mogla dosegnuti optičku razinu, štoviše, ima toliko mnogo nedostataka, kao što je slijevanje ljepila u mikrofon, zvučnik ili home tipku, lako zaleđivanje, korozija, erozija pozadinskog svjetla, žutilo ekrana, ubrzava starenje Samsung S-AMOLED (Super Active Matrix Organic Light Emitting Diodes) ekrana i sl. Također kod sušenja (stvrdnjavanja) ljepila koristi se UV svjetlo koje oštećuje ekrane.

SAŽETAK

Iako su zbog loših karakteristika LOCA ljepila servisi već odavno trebali izbaciti ovo ljepilo iz uporabe, zbog kompliciranijeg te skupim strojevima uvjetovanog skupljeg postupka mnogi su se još uvijek zadržali na LOCA ljepilima. S ponosom možemo tvrditi da koristimo OCA ljepila te zbog toga posjedujemo najbolje strojeve za laminiranje zaobljenih i ravnih ekrana. Također, zbog komplicirane izvedbe zaobljenih ekrana jedino s originalnim staklima koja mi koristimo je moguće kvalitetno reparirati ekran.

Posuda sa dušikom/suhim ledom vs stroj za smrzavanje

Liquid Nitrogen condenzationInternet je pun uradaka kako za male novce odvojiti staklo od LCD ekrana gdje se koristi dušik ili hladan led poput ovog.
Mnogi servisi također koriste isti postupak, te se tom metodom i hvale radeći i svoje video uradke.
Objasnimo prvo o čemu se radi. Suhi led ili smrznuti ugljični dioksid na površini ima temperaturu od -78.5 0C. Suhi led ima svojstvo sublimacije; razgrađuje se i pretvara izravno u plin ugljični dioksid umjesto tekućine. Tekući dušik, s druge strane ključa na -196 0C. Metoda sa suhim ledom objektivno je problematična iz dva razloga; prvi što je temperatura relativno nedovoljna za proces, a drugi što se u procesu oslobađa ugljični dioksid (koncentracija ugljičnog dioksida u zraku iznad 5% postaje toksična). Kod metode sa tekućim dušikom objektivno trebate paziti na to da vam koža ne dođe u doticaj sa dušikom zbog oštećenja koja tom prilikom nastaju. A ako imate stroj koji koristi tekući dušik također ne može postići dovoljnu temperaturu, te nije dovoljno izoliran za održavanje konstantne temperature. Za ispravno odvajanje stakla sa zaobljenih ekrana potrebna je stalna i nagla promijena temperature u kratkom roku što omogućava jedino specijalizirani stroj za smrzavanje ekrana. Postoji li problem sa elektronikom pri korištenju ovih dviju metoda? Iako se kod suhog leda u promjeni agregatnog stanja uopće ne radi o tekućini neki stručnjaci smatraju da u doticaju elektroničkih uređaja sa suhim ledom ipak dolazi do kristalizacije te pritom dolazi i do otapanja istog što može uzrokovati koroziju elektroničkih komponenti. Kod tekućeg dušika problem kristalizacije još je veći. Smatrali smo da je to dovoljno dobar razlog uložiti u profesionalni specijalizirani stroj za smrzavanje ekrana koji omogućuje sve potrebne uvjete za pravilnu separaciju stakla od ekrana.

Ostalo

Kod procesa reparacije stakla na zaobljenim ekranima Samsung uređaja jako je bitno uzeti u obzir samu fleksibilnost S-AMOLED (Super Active Matrix Organic Light Emitting Diodes) ekrana. Mnogi servisi osim što koriste neprimjerene metode odvajanja stakla često staro ljepilo s ekrana skidaju dok je ekran još na okviru kako bi skratili sam proces. Međutim, to dovodi do određenih „valova“ na samoj površini ekrana kao što se može vidjeti u priloženom videu.
Mi za skidanje ljepila koristimo poseban alat te laminiranje stakla i ekrana vršimo isključivo bez okvira na kojem je ekran montiran što minimalizira mogućnost pojave valova.